Изберете държава: Europe Deutschland Francais Francais Francais

 

Как функционира каската

1Възможността за поемане на удар е измерена чрез пускане на каска с макет на глава в нея, върху неподвижна наковалня. Енергията от удара пренесена върху макета на главата трябва да остане под определено ниво. Когато каската покрие това изискване, потребителите , а също и индустрията могат да приемат,че каската е способна да защити главата, на този, който я носи, от удари в реалния живот.

Но има осезаема разлика между тестовите скорости и скоростта в реалния живот. Скоростта на каската по време на удара по време на теста е по-малка от 28 км/час! Това важи дори и за най-строгите стандарти за каски в света.

2Кинетичната енергия се увеличава на квадрат спрямо скоростта. Главата на ездача при 100 км/час носи повече от 10 пъти стойността на енергията, която понася макета на глава по време на стандартен тест за удар. Този вид енергия е много повече от възможноста за поемане на удар на всеки шлем. Все пак в реалния свят има каски, които са доказали че защитават главите на хората, в реални инциденти, дори при още по-високи скорости. Сам по себе си този факт ни казва, че има сериозна разлика в ударите при реалните и тестовите условия.

3В реалния свят, ударът рядко е насочен направо в центъра на главата, както е при тестовете за удар. Вместо това, ударът може да дойде от всяко място, от всяка посока, при всяка скорост, ъгъл и от всеки обект.

Затова само ако външната черупка е проектирана и функционира правилно, може да има възможност, сериозна част от енергията на удара да се отклони чрез плъзгане над него или да рикушира от обекта, който я удря.

Това обяснява как някой каски вършат добра работа дори в инциденти при състезателни скорости, където има големи енергии.

 

1 Конфигурация на черупката

4Когато каската е ударена от обект, това може да причини ротационни и ускорителни сили. Когато каската се плъзга, енергията се отклонява. Кръглите, гладки повърхности на външните черупки имат най-голям шанс да се плъзнат по време или след ударите от всяка посока.

 

 

 

 

 

 

2 Покритие на черупката

5За да разсее енергията на удар, черупката трябва да функционира като „шейна” да се плъзга над неравните повърхности или да рикушира удряйки ги. Здравият покриващ материал на външната черупка трябва да е способен да устои на натоварването на удара, както и да издържи на деформацията, която могат да причинят ротационните сили, за да изпълнява тази роля.

 

 

 

3 Поемане на удара

6Истинската задача на поемането на удара в условията на реалния свят е да играе ролята на окачване по време на разпределянето на енергията. Доброто окачване улеснява преноса на удара до главата на моториста.

Има начини да се направи обвивка на шлем, която да се представя отлично при условията в тестовата лаборатория. Но, когато се отнася до характеристики за реалния свят, се нуждаете от сериозни основни свойства, които е по-малко вероятно да ви провалят. И точно това е което Арай прави през дългата си история. Значението на външната черупка в условията на реалния свят е много по-голямо отколкото в тестовата лаборатория.

 

 

За „Основните принципи”

7„Основните принципи” са сбор от всичко, което сме изследвали десетилетие след десетилетие. Всъщност, в историята на Арай, никога не сме правили каски, които противоречат на тези принципи. Затова трябва да бъдат изследвани. Благодарение на този факт, ние може да представим тези основни принципи без колебание. Разбира се, няма да е същото за производителите, които имат друго историческо наследство. Днес броят на каските, които не отговарят на тези принципи всъщност е поразителен.

Защо? Защото тези принципи не трябва само да са досадни за някои производители. Дори до такава степен, че те абсолютно да ги пренебрегват. Затова тези принципи трябва да бъдат изследвани. Не само за нас, но специално за нашите верни клиенти и индустрията за каски като цяло.

© 2020arai logo small Arai Helmet (Европа) B.V. | Всички права запазени | Правна и юридическа информация | Контакт | Вносители | B2B портал | Медии | Последвайте ни на:   Arai Helmet Europe Facebook   Arai Helmet Europe Facebook   Arai Helmet Europe Facebook   Arai Helmet Europe FacebookRSS feed

Ограничените гаранционни и сервизни услуги на Arai се предлагат на клиенти, закупили каски само от нашите оторизирани търговци. Каска Arai, която Ви е предложена от неоторизиран дилър (особено през Интернет), може да е фалшива, повредена или открадната. В тези случаи, Arai не носи отговорност за вашата покупка.